Uncategorized

Men vad är du då… LCHF? Vegan? Laktovegetarian?

-Äter du LCHF då eftersom du inte äter socker?
-Nej, det kan jag inte påstå, jag äter varken kött eller särskilt mycket mejeriprodukter.
-Så du är laktosintolerant?
-Nja, men jag mår bättre om jag inte äter komjölkprodukter.
-Då är du vegan?
-Nej, jag äter ägg.
-Men du är vegetarian i allafall?
-Njaa, det händer att jag äter fisk eller skaldjur ibland.
-Men är det paleo eller stenålderskost då?
-Ja, det kanske man kan säga för jag äter ju inte raffinerat och processat, som vetemjöl och så…
-Så du är glutenallergiker?
– Öh…nej. Jag äter gluten men inte raffinerat spannmål, bara fullkorn.
-Men vad är du då?
-Vad menar du? … Människa …?
-Nej, vad heter det att äta som du gör? Vad är det för diet du går på?

Vi vill så gärna stoppa in varandra i ett fack. Sätta en etikett. Jag brukar säga att jag äter blodsockerbalanserande. Eller att jag äter det jag mår bra av och undviker det jag inte mår bra av. Vi är alla så otroligt olika. Vi kan visserligen utgå från vissa ramar, teorier eller mallar men sen behöver vi justera till det så att det passar precis en själv. Är man känslig för snabba kolhydrater är det givetvis lämpligt att äta på ett sätt som undviker höga blodsockertoppar, men huruvida man äter kött eller inte, ägg eller inte, bara frukt och grönsaker eller blandar in frön, nötter eller sädesslag det spelar ju ingen roll så länge man mår bra av det.

-Men om jag ger dig glutenfri, laktosfri mat, vegetarisk mat så kan du väl äta det?
-Det beror på vad du menar med det? Innebär det att det inte förekommer spannmål , att mjölken är gjord på får och att biffen är hemmagjord på grönsaker och örter så går det utmärkt. Men om det innebär färdigköpt glutenfritt bröd, komjölkprodukter utan laktos och en vegetarisk biff med socker och tillsatsämnen så funkar det absolut inte.

Inte ens benämningarna i sig säger egentligen något om helhetsbilden. En måltid bestående av de finaste råvarorna på raw food restaurang kan benämnas glutenfri, laktosfri och vegetarisk. Men det kan även en prefabricerad vegetarisk rätt på en hamburgerkedja göra. Så även inom kost kan även ord och etiketter ha många olika innebörder.

1 reaktion på ”Men vad är du då… LCHF? Vegan? Laktovegetarian?

  1. Ler igenkännande åt konversationen. Vi vill så gärna ”förstå” med hjälp av kategorier, gärna fyrkantiga.
    En annan fråga jag får då och då är: ”Får du äta…det och det?” och jag svarar oftast, ”Ja, jag får men jag vill inte. ” Ser fram emot att läsa fler inlägg här. Heja dig som skriver om så viktiga och näraliggande saker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *